„Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika” Bartosz Paluszkiewicz

Książka Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie to zupełnie nowe spojrzenie na temat dawnej gastronomii w stolicy. Autor w kronikarski, szczegółowy sposób opisuje działalność niemal stu lokali gastronomicznych. Czytelnik poznaje ich funkcjonalność od kuchni. Zanurzy się w pracę kelnerów, bufetowych, tancerek i zarządców, którzy byli najważniejszymi trybami w gigantycznej maszynie zwanej gastronomią.

Wraz z autorem przemierzy cztery warszawskie ulice i zajrzy do luksusowych dansingów, obleganych winiarni oraz drugorzędnych, pachnącym piwem barów. Kronika jest niezwykłym spisem najważniejszych wydarzeń, które rozgrywały się każdego dnia w ówczesnych lokalach. Skandale, awantury, samobójstwa czy wizyty darmozjadów to tylko niektóre zjawiska, z którymi borykali się przedwojenni restauratorzy.

Książka to także ukłon i swoisty hołd dla tysięcy warszawskich bezimiennych husarzy gastronomii – kelnerów, kelnerek, szatniarzy, pomocy kuchennych, o których ślad na kartach historii zatarł się niemal całkowicie.

 

BookEdit
Data wydania: 15 grudnia 2022 roku
Format: 295 x 225 mm
Liczba stron: 400
Oprawa: twarda
[materiały prasowe]

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments